FIT ROLLER vakolat (kizárólag fehér színben elérhető)

A FIT Roller egy szakemberek ajánlása alapján fejlesztett termék. Kimagaslóan jól feldolgozható, szálerősített, gyárilag
előkevert, vízzel hígítható, műgyanta diszperziós kötőanyagú, kvarc töltőanyagú, tulajdonságjavító adalékokat tartalmazó,
vödrös kiszerelésű vékonyvakolat, mely kizárólag fehér színben kapható.

Alkalmazási terület
A FIT Roller vakolat alkalmas régi és új épületek külső, illetve belső falazatainak díszítésére, valamint homlokzati hőszigetelő rendszerek fedővakolására.

Alapfelület jellemzői
Az alapfelület por- és szennyeződésmentes, valamint teljes rétegvastagságában száraz legyen. Vakolt felület és betonfalazat esetén az alapfelület legyen terhelhető, mozgás- és zsugorodásmentes. A felületnek simítottnak vagy gletteltnek kell lennie.  A meglazult, sérült rétegeket, festékmaradványokat távolítsuk el, majd a felületen lévő hibákat az alapozást megelőzően javítsuk ki. Ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy a javított részek a már meglévő felülettel azonos struktúrájúak legyenek. A már előzetesen díszítővakolattal ellátott (pl. kőporos) falfelületek vékonyvakolattal történő felújítása előtt kérjük ki szakértő
véleményét. Amennyiben a szerkezet tartós nedvességterhelésnek van kitéve, a vakolat nem alkalmazható.

Előkészítés
Nagy nedvszívású alapfelület – régi vakolat, pórusbeton vagy hőszigetelő alapvakolat – esetén az alapozó felhordása előtt ajánljuk a PROPIUS-G mélyalapozó használatát. A falfelület alapozását a vakolás előtt 24 órával végezzük el. Ügyeljünk az alapozó egyenletes felhordására, illetve arra, hogy az alapozó teljesen szilárd legyen. A termék természetes eredetű ásványi anyagokat tartalmaz, ezért utórendelésnél, illetve különböző töltésdátumú vödröknél árnyalatnyi színeltérés lehetséges.
Az épület egyes oldalain azonos töltésdátumú anyagot használjon, vagy a különböző töltésdátumú vödröket egy nagyobb edényben keverje össze. Utórendelés mindig a korábbi vásárlás helyszínén történjen. A mintaanyagokon, színkártyákon lévő színek tájékoztató jellegűek. Az anyag szemcsézettségéből, a feldolgozásból és az időjárási különbségből adódóan a teljes
színazonosság nem garantálható. A munkálatok megkezdése előtt, az anyagszükséglet meghatározása alapján készítsük ki az egybefüggő falfelülethez szükséges mennyiséget. Fúrógépbe fogott keverőszárral keverjük fel a vödrök tartalmát és ellenőrizzük a vödrök peremére nyomtatott azonosítókat.

Alapozás
Beltérben a saját anyagával alapozható, úgy, hogy a vakolatot legfeljebb 2 liter vízzel hígítjuk vödrönként. Kültérben alapozáskor a színvakolatot 2 liter PROPIUS-G mélyalapozóval hígítsuk.

Eszközök: szivacshenger a struktúrától függően. Roller struktúra esetén a felhordást max. 4 mm fogazású glettvassal
végezzük, majd durva struktúra szivacshengerrel (lukacsos felületű) az anyagot egyenletesen oszlassuk el függőleges, majd vízszintes irányban is. Az utolsó hengerlést függőlegesen lefelé végezzük. A felhúzás és a strukturálás között minél rövidebb idő teljen el, mert a túlzott várakozáskor az anyag száradása megindul, és összedolgozhatósága csökken. A finomabb
felületű strukúra eléréshez adjunk legfeljebb 5% vizet az anyaghoz. Mind a kevés, mind a többlet anyag strukturális különbséget okoz és az összedolgozhatóság csökken. A struktúra kialakítását a felhordás után azonnal, a kötés megindulása előtt végezzük. Munkahézagot színhatár képzésnél szalagozással, vagy az élek mentén képezzünk. Ne alkalmazzuk az anyagokat erős napsütésben, esőben, fagyban és erős szélben, mert ezek a száradási és felhordási idő alatt repedéseket okozhatnak.


Anyagszükséglet: 1,0–2,0 kg/m² A megadott anyagszükségletek sima alapfelületre vonatkoznak. Durvább felületek anyagigényét célszerű a helyszínen ellenőrizni. Anyagszükséglettel kapcsolatos felelősséget nem áll módunkban átvállalni.
Színezés: Gyárilag előkeverve a FIT-színkártya színeiben. Hőmérséklet: A levegő és a falfelület hőfoka is +5 °C és
+25 °C között legyen. Teljes száradási idő: 10 óra. A megadott érték 20 °C-on, 42%-os relatív páratartalom mellett értendő.
Alacsonyabb hőmérséklet, illetve magasabb páratartalom esetén a száradási idők jelentősen nőhetnek. Felülfestés: 24 óra múlva. A vakolatok átfestése során a struktúra megváltozik. Tisztíthatóság: Finom szőrű kefével és tiszta vízzel tisztítható. Kerülje mindenféle mosó- és tisztítószer használatát! Tárolás: Eredeti bontatlan csomagolásban, fagymentes helyen, 2 évig. A vödröket a használat után gondosan le kell zárni.
Fajsúly: 1,85 kg/l ; Sűrűség (20 °C-on): 1,85 g/cm³ ; Nem illó rész: 85% (m/m) (105 °C-on, 3 óra) ; Kiszerelés: 15 kg
Tűzveszélyességi osztály: Nem tűzveszélyes,
„E” tűzveszélyességi osztályba sorolva.
 

Engedély: CE jelölt termék, az MSZ EN 15824 szabvány
alapján.